This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 SUPPORT@ELATED-THEMES.COM

REGENCY TARZININ GERİ DÖNÜŞÜ

AnasayfaDesignREGENCY TARZININ GERİ DÖNÜŞÜ

REGENCY TARZININ GERİ DÖNÜŞÜ

DÖNEMİNİN POPÜLER TARZI REGENCY TEKRAR REVAÇTA

Regency tarzı; İngiltere’de 19.yy’da Prens Regent olarak da tanınan IV. George’un tahtta kaldığı süre boyunca, döneme hakim olan dekorasyon stilidir.

İngiltere’nin toplumsal yapısını bir bütün olarak şekillendiren ve değiştiren büyük bir incelik ve kültürel başarı döneminde sahiplik yapan, sanat ve mimarinin en büyük koruyucularından biri olan Prens Regent gösterişe merakı ve abartılı bir tarza sahip olması ile bilinirdi. Bilinen bu özelliği ile döneme damgasını vurmakla beraber günümüzde de pek çok tasarımcıya ilham olan örneklerine rastlayabiliriz.

Yine bu döneme hakim olan Regency tarzı son zamanlarda dijital platformlarda sıkça izlenen filmlerin ana dekorasyon tasarımlarında kullanılıyor.

DİJİTAL PLATFORMUN GÖZBEBEĞİ “BRIDGERTON”

Netflix’in başarılı yapımlarından biri olarak yayınlanan Bridgerton; Regency döneminde 1800’lü yıllarda zengin ve geleneksel bir aile yapısına ayna tutuyor. Gösterişli kostümleri, prodüksiyon tasarımı ve muhteşem arka planıyla çeşitlendirilen mekanlar Londra’ da İngiltere’nin en doğal yerlerinde çekilmiştir. Zarif cepheleri, arnavut kaldırımları, bolca orijinal özellikleri ile göz dolduran ve izlenme rekorları kıran Bridgerton dizisinde bu tarza yer verilmesi , Regency tarzının yeniden yükselişe geçtiğini gösteriyor.

MEKANIN STİL İLE AHENGİ

Regency tarzında; tek bir renk baskın olmaksızın, fosforlu tonlar haricinde her rengin birbiriyle uyumunun kullanarak oluşturulan bütünlük; damask desenlerin içerisindeki tezat renklerle de kullanılarak harmanlanır.

Ebonize ahşap, koyu ceviz, gül ağacının yoğunlukla kullanıldığı yemek odaları ve yatak odaları bu tarzda gözümüze çarpan en önemli detaylardandır. Mobilyalarda kullanılan cilalı koyu rengin ağır havası genellikle açık renk kumaşlar ile yumuşatılır. Kakma, zarif mobilyalar ve dikey olarak kullanılan duvar kağıtları ile karakterize edilen tasarım, gösterişli avizelerle kombinlenerek regency tarzını oluşturur.

Jabot ve swag perdelerin buluştuğu duvarlar kabartmalı motifleri, kirişlerde ve tavanlarda kullanılan firizler ile dekorasyonda bütünlük sağlar. Aynı zamanda;  duvarlarda, kapı girişleri ve sütunlarda çokça kullanılan altın varaklı tasarımlar ise mekanla bütünlüğünü korur.

GÜNÜMÜZDE TREND TARZ

Son zamanlarda ahşap ve kumaş tasarımlara baktığımızda Regency akımına trend bir şekilde yönelim olduğunu söyleyebiliriz. Daha çok neo-klasik tarza yakın olan Regency; mekanlarında ihtişamı ve zarafeti bir arada görmek isteyenlerin tercihi haline gelmiştir. Tezatlığın uyumu diyebileceğimiz Regency birbirini dengeleyen tasarımların aynı noktada buluşmasıyla vazgeçilmez bir unsur haline geliyor.